fbpx

PÄÄKALLONMETSÄSTÄJÄT LONTOOSSA

30.09.2016 | Ilpo Järvenpää
headhunter

WESC – World Executive Search Congress 2016 pidettiin tänä vuonna Lontoossa. Tyylikkäänä pitopaikkana oli miltei tuhatvuotisen historian omaava Tower of London Thames-joen rannalla. Noin 150 headhunteria – suomalaisittain pääkallonmetsästäjää – 27 maasta oli kokoontunut kuulemaan suorahakutrendeistä ja vaihtamaan ajatuksia. Osallistujat edustivat tasapuolisesti sekä yrityksen sisäisiä rekrytoijia että palveluntarjoajia.

Tapahtuman pääteema oli yrityksen sisäisen rekrytointifunktion ja ulkoisten palveluntarjoajien yhteistyö sekä roolitus. Viime vuosien aikana suuret ja toisinaan pienemmätkin yritykset ovat palkanneet sisäisiä headhuntereita. Ulkoisten palveluntarjoajien tarve ei kuitenkaan ole vähentynyt vaan sekä sisäisten että ulkoisten rekrytoijien määrä kasvaa koko ajan. ”Maailman suurimmista yrityksistä 95% käyttää ulkoisia suorahakupalveluja ja aikoo ostaa niitä myös tulevaisuudessa”, totesi Simon Mullins, Executive Search Information Exchangen, yli 60 Fortune 500 -yrityksestä koostuvan yhteistyöjärjestön puheenjohtaja.

”Sekä sisäisiä suorahakutiimejä että ulkoisia palveluntuottajia tarvitaan. Eikä pelkästään mallilla, että yrityksen rekrytoijat hoitavat helpot rekrytoinnit ja vaikeat annetaan yhteistyökumppaneille, vaan että palveluntarjoajia käytetään myös strategisessa mielessä. Heidän markkinatuntemustaan ja ammattitaitoaan kannattaa hyödyntää jo suunniteltaessa rekrytointistrategioita.” Mullins päätti.

Konferenssin esiintyjillä ja osanottajilla vaikutti olevan yhteisymmärrys siitä, että paras lopputulos saavutetaan mahdollisimman läheisellä yhteistyöllä.

Toinen konferenssin puhutuimmista teemoista oli alan jatkuva muutos. LinkedIn tuli reilu kymmenen vuotta sitten mullistamaan executive search -toimialaa. Yhtäkkiä kaikkien käytössä oli tietokanta, josta kuka tahansa löysi helposti ja nopeasti potentiaalisia rekrytoitavia. Alalle syntyi yrityksiä kuin sieniä sateella, kilpailu kiristyi ja palvelujen hintataso laski. Nyt LinkedInin suosio on osoittanut myös varjopuolensa. Kun jokainen voi löytää sieltä rekrytoitavia, suosituimmat profiilit saavat yhteydenottoja koko ajan. Ammattilaiset ovat jo täysin kyllästyneitä heitä pommittaviin headhuntereihin. Moni osaaja on joutunutkin piiloutumaan innokkailta rekrytoijilta.

Menestyneimmät headhunterit ovat keksineet uusia keinoja tavoittaa ammattilaisia. Toiset ovat opetelleet uudelleen perinteisiä executive search -menetelmiä vuosilta ennen LinkedIn-aikaa. Jotkut ovat siirtyneet käyttämään pääasiassa yleisten hakugeneraattorien kuten Googlen ja Bingin kehittyneitä hakuominaisuuksia tai Chromen lisäsovelluksia.

Executive search -toimiala on jatkuvassa muutoksessa. Pilvipalvelujen nopea kehitys ja big datan eteneminen muovaavat alaa. Jäämme suurella mielenkiinnolla odottamaan, mitä teemoja vuoden 2017 WESC tuo tullessaan.

 

Kirjoittajasta
Ilpo Järvenpää
Customer Success Executive, CEO