fbpx

En internationell arbetsgemenskap – indiska medarbetare som en del av ett finskt arbetsteam

19.06.2019 | ICT DIRECT
palapeli kansainvälinen työyhteisö

Jag arbetade nästan i tio år av min karriär med indiska IT-experter. Vid den tiden var jag ansvarig för det internationella konsultföretaget Microsoft Dynamics ERP i Finland. Som mest ledde jag ett team på sammanlagt 70 personer i en internationell arbetsgemenskap inklusive 15 indier. Operativmodellen var en ”Offshore” (Global Delivery Model ) där några av teamet arbetade i Finland och några i Indien. En av förutsättningarna för samarbetet var att många av indierna arbetade i Finland i perioder av olika längder, ofta i tidiga stadier av projektet.

Hur hittar du de bästa kandidaterna?

Första intrycket av tiden var verkligen förbryllande. På pappret kunde inte kandidaternas lista av kunskap och erfarenhet passa in på fyra sidor. Tyvärr var verkligheten ganska annorlunda. Det mest slående fallet var en, där två olika kandidater hade helt identiska meriter. Det framkom aldrig om någon av dessa var äkta. Detta berättar dock inte nödvändigtvis om oärlighet, men om önskan att lyckas, lära sig och göra framsteg. IT-branschen kräver kontinuerlig utveckling och dessa är inte alltid dåliga egenskaper. Det finns flera miljoner IT-proffs i Indien, så många duktiga människor kan passa i denna mängd.

Min första lärdom av indierna var att använda lokal hjälp för att hitta, identifiera och kontrollera meriter och erfarenhet. Utmaningarna är de regionala skillnaderna samt kunskaper om utbildningsinstitutioner och företag. Det finns miljoner IT-experter i Indien. Ett endaste förslag om möjligheten att få arbeta i en internationell arbetsgemenskap i västvärlden gör att massorna flyttar – att söka en bättre framtid eller åtminstone att utveckla sin egen karriär.

En internationell arbetsgemenskap – hur får man det att fungera?

Att enbart hitta rätt person räcker inte. Nästa steg för att passa in i en internationell arbetsgemenskap är att lära känna det nordiska lagarbetet, vilket är värt att satsa stort att i. Indisk arbetskultur är helt annorlunda än vår. Indierna kommer att behöva bli av med den traditionella ”Yes Sir” arbetsmoralen. De vill vara lysande, visa sina färdigheter och framför allt utveckla sig själva. Du märker om du lyckats när du första gången hör frasen: ”Nej, jag har en bättre idé.”

Enligt min egen erfarenhet är indierna sociala människor och vill vara med i ett team. I denna integration spelar chefen en viktig roll. Han måste rättfärdiga för finländarna varför förstärkningar behövs från utlandet, uppmuntra dem att lära känna indierna och ta dem in i deras inre krets.  Till exempel kan många finländare bli rädda för sitt eget jobb eller engelskan kan skapa svårigheter i samarbetet. Enligt min egen erfarenhet medför kompetenta personer i laget framgångar, vilket i sin tur leder till fler uppdrag. Till slut skapas en fungerande internationellt arbetsgemenskap och alla är glada.

På det här viset är det möjligt att skaffa en livslång vän från en helt annan livsmiljö och kultur. Min familj har en gång kunnat njuta av en underbar indisk middag av en mina indiska lagkamrater, kryddat med autentiska indiska kryddor. Middagen var suverän – även barnen tyckte om maten. Barnen var något undrande när en mustaschprydd mörk man huserade i pappas kök och hans språk gick inte att förstå. Det var en gång en av mina lagkamrater berättade hur stort det var att resa utomlands när man äntligen vågade använda engelska språket. Ett språk man äntligen blivit van med i och med arbetet med den indiska kollegan. En rolig övning, ett exempel om skillnaderna mellan finländare och indier, är grupparbete. För indier innebär grupparbete att en gång för alla få möjligheten att påverka saker och bli hörd utan att bli nedtystad.

Det var härligt att bevittna denna iver, kreativitet och tävlingsvilja samt att få visa upp sig själv inför gruppen. Numera tycker även det finska teamet att grupparbete är en givande arbetsmodell.

Om författaren
ICT DIRECT