fbpx

Kansainvälinen työyhteisö – intialaiset osana suomalaista tiimiä

16.05.2019 | ICT DIRECT
palapeli kansainvälinen työyhteisö

Työskentelin aiemmin urallani lähes kymmenen vuotta intialaisten IT-asiantuntijoiden kanssa. Vastasin tuolloin kansainvälisen konsulttitalon Microsoft Dynamics ERP -liiketoiminnasta Suomessa. Johdettavanani oli parhaimmillaan 70 henkilön kansainvälinen työyhteisö, jossa oli 15 intialaista. Toimintamallina oli offshore (global delivery model), jossa osa tiimistä työskenteli Suomessa ja osa Intiassa. Toimivan yhteistyön yksi edellytyksistä oli, että monet intialaiset työskentelivät Suomessa eripituisia jaksoja, usein projektien alkuvaiheessa.

Miten parhaat tekijät löytyvät?

Ensivaikutelma aikoinaan oli todella hämmentävä. Paperilla osaaminen ja kokemus ei tahtonut mahtua edes neljälle sivulle. Todellisuus oli valitettavasti monen osalta ihan muuta. Räikein tapaus oli sellainen, missä kahdella eri henkilöllä oli täysin identtiset ansioluettelot. Ei muuten koskaan selvinnyt kumpi oli aito vai oliko kumpikaan. Tämä ei kuitenkaan kerro varsinaisesti epärehellisyydestä, vaan halusta menestyä, oppia ja edetä uralla. Jatkuvaa kehittymistä vaativalla IT-alalla nämä eivät ole huonoja ominaisuuksia. Intiassa on useampi miljoona IT-ammattilaista, joten joukkoon mahtuu hyvin erilaisia ihmisiä.

Ensimmäinen oppini intialaisista oli se, että osaamisen löytämiseen, tunnistamiseen sekä tietojen tarkistamiseen kannattaa käyttää paikallista apua. Haasteina ovat mm. alueelliset erot sekä koulutuslaitosten ja yritysten tuntemus. IT-osaajia Intiasta löytyy miljoonittain. Pelkkä vihjauskin mahdollisuudesta työskennellä länsimaissa saa massat liikkeelle – hakemaan parempaa tulevaisuutta tai ainakin nostetta uralleen.

Kansainvälinen työyhteisö – miten sen saa toimimaan?

Oikean osaajan löytyminen ei yksin riitä. Seuraavaksi alkaa pohjoismaalaiseen tasavertaiseen tiimityöskentelyyn tutustuminen, mihin kannattaakin panostaa toden teolla. Intialainen työkulttuuri eroaa omastamme melkoisesti. Intialaisten tulee poisoppia perinteisestä yes sir -työmoraalista. He haluavat loistaa, näyttää osaamisensa ja ennen kaikkea jatkuvasti kehittää itseään. Tiedät onnistuneesi, kun kuulet ensimmäisen kerran lauseen: ’No, I have a better idea.’

Intialaiset ovat oman kokemukseni mukaan sosiaalisia ihmisiä ja haluavat kuulua tiimiin. Tässä integraatiossa esimiehellä on tärkeä rooli. Hänen pitää perustella suomalaisille, miksi ulkomailta tarvitaan vahvistuksia, rohkaista heitä tutustumaan intialaisiin ja ottamaan heidät mukaan piireihin. Monella suomalaisella saattaa esimerkiksi olla pelkoja työpaikkansa puolesta tai englanninkieli saattaa tuottaa vaikeuksia. Oman kokemuksen mukaan osaavat ihmiset tiimissä tuovat onnistumisia, mitkä puolestaan poikivat lisää töitä. Lopulta saadaan toimiva, kansainvälinen työyhteisö ja kaikki ovat tyytyväisiä

Lisäksi on mahdollisuus saada elinikäinen ystävä täysin erilaisesta elinympäristöstä ja kulttuurista. Perheeni on kerran saanut nauttia tiimiläiseni tekemän upean intialaisen illallisen, aidoilla Intiasta tuoduilla mausteilla maustettuna. Ja maukasta oli – jopa lapset tykkäsivät. Hieman he kyllä ihmettelivät, miten isän keittiössä hääräsi tumma viiksekäs mies, jonka puheesta ei saanut mitään selvää. Kerran yksi tiimiläisistäni puolestaan totesi, miten upeaa oli matkustella ulkomailla, kun kerrankin uskalsi käyttää englannin kieltä, johon oli aluksi töissä intialaisen kanssa puolipakolla tottunut.

Hauska käytännön esimerkiksi suomalaisten ja intialaisten eroista on ryhmätyöt, eli työyhteisön yksikköpäivän välttämätön paha. Intialaisille ryhmätyö tarkoittaa kerrankin mahdollisuutta vaikuttaa asioihin, jakaa avoimesti omia mielipiteitään ja tulla yksinkertaisesti kuulluksi ilman pelkoa tulla lynkatuksi. Oli upea todistaa sitä intoa ja luomisvoimaa sekä suoranaista kilpailua, kuka saa esiintyä. Ei varmaan tarvitse tässä kohtaa tarkentaa, millaisella innolla suomalaiset yleensä lähtevät yksikköpäivän ryhmätöihin.

Kirjoittajasta
ICT DIRECT