fbpx

IT-osaajan CV-vinkit

24.04.2018 | ICT DIRECT
resume

IT-alan osaajia ei voi sanoa vaivaavan pula työpaikoista, päinvastoin (Taloussanomat artikkeli (02/2018)). Kuitenkin kiinnostavan tehtävän osuessa kohdalle – olipa kyseessä sitten itse löydetty tai rekrytoijan vinkkaama tehtävä – hyvä CV on valttia. Rekrytointiprosesseissa on yleensä mukana useampikin lupaava osaaja, ja jatko prosessissa voi olla kiinni siitä, miten hyvin tehtävään sopiva osaaminen on CV:ssä ilmaistu. IT-alan rekrytoijana olen huomannut, että kilpailun osaajista käydessä kuumana harvempi kokee tarpeelliseksi panostaa CV:n tekoon. Se voi kuitenkin kannattaa!

Tässä muutama vinkki, joilla viilaat CV:si kuntoon:

Kohdenna, kohdenna, kohdenna

Muiden CV:n teko-ohjeita tehtailevien tavoin painotan vahvasti CV:n kohdentamista juuri haettavaan tehtävään. Usein törmää harhaluuloon, jonka mukaan vain saatekirjeessä tulee kohdentaa osaamistaan tehtävään, ja CV:n rooli on olla ainoastaan listaus omasta työhistoriasta.

Rekrytoijat saattavat hakuprossissa käydä läpi useita hakijoita, jolloin saatekirjeisiin ei juuri – tai lainkaan – ehditä paneutua, ja CV:n merkitys korostuu entisestään. Tärkeää onkin, että avoimen tehtävän kannalta oleellinen osaaminen välittyy CV:stä selvästi. Tämä ei tarkoita sitä, että jokaiseen hakuun tulisi tehdä kokonaan oma CV, eikä sitä, että CV:ssä pitäisi olla ainoastaan tehtävän kannalta oleellisia taitoja. Sen sijaan kannattaa ennen CV:n lähettämistä rekrytoijalle tarkastella sitä, nousevatko tehtävän kannalta oleelliset kompetenssit CV:ssä esiin tarpeeksi selkeästi.

Myös tiivistelmän voimaa painotetaan useissa CV:n teko-ohjeissa, eikä suotta: raflaava tiivis esittelyteksti herättää kiinnostuksen kahlata loputkin CV:stä läpi. Tiivistelmän tulisi antaa kuva siitä, että juuri sinä olet täydellinen paketti juuri siihen tehtävään, jota olet hakemassa – muista siis kohdennus myös tiivistelmässä.

Erotu – mutta eduksesi!

CV:ssäkin voi leikitellä tyylittelyllä ja yksityiskohdilla, ja se onkin hyvä keino erottautua joukosta. Varo kuitenkin, ettet revittele liikaa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että jos joudut tuumaamaan, että meniköhän nyt överiksi, niin todennäköisesti kyllä meni.

Avaa tehtäviäsi

Työkokemusta listatessasi avaa ainakin lyhyesti roolisi keskeisimmät vastuualueet ja työtehtävät. Pelkistä nimikkeistä rekrytoijan on hankala saada mitään irti varsinaisesta kokemuksestasi ja osaamisestasi.

Listaa projektit

Mikäli työsi sisältää asiakasprojekteissa toimimista, kannattaa ehdottomasti listata CV:ssä projektit, joissa olet työskennellyt. Esimerkiksi konsulttitehtäviin haettaessa rekrytoijan kiinnostuksen kohteena on erityisesti aiempi projektikokemuksesi.

Mainitse keskeiset teknologiat

Ranskalaiset viivat kunniaan! Jotta keskeinen teknologiaosaamisesi ilmenisi CV:stäsi selkeästi, kannattaa sinun listata ylös keskeisimmät käyttämäsi/osaamasi teknologiat.

Mitä onkaan tullut puuhattua?

Mikäli työsuhteittesi välillä on pidempiä aukkoja, tai olet tällä hetkellä työttömänä, kerro CV: ssäsi vaikka tiivistelmäkohdassa vapaamuotoisesti mutta lyhyesti, mitä olet tänä aikana puuhaillut. Oletko kenties opiskellut omatoimisesti uusia teknologioita, kirjoitellut koodeja huviksesi, suorittanut sertifikaatteja tai jollain muulla tapaa kehittänyt osaamistasi? Jos olet, kirjaa se ihmeessä ylös!

Säästä koulutus loppuun

Etenkin, jos olet toiminut työelämässä jo useamman vuoden ajan, koulutus kannattaa mainita CV:ssä vasta työhistorian ja teknologiaosaamisen jälkeen. Usein rekrytoivilla yrityksillä saattaa olla jonkinlainen tyyppikuva mielessään osuvasta hakijasta, ja etenkin jos koulutustasosi on alle amk:n tai olet opiskellut jotakin täysin muuta kuin IT-alalle suuntaavaa opintosuuntaa, saattaa koulutuksen mainitseminen heti ensimmäisenä laskea rekrytoijan arviota osuvuudestasi tehtävään, vaikka olisitkin kompetensseiltasi sopiva hakija. Sen sijaan, jos olet ensin osoittanut olevasi osaamiseltasi nappivalinta tehtävään, koulutuksesi ei paina vaakakupissa ollenkaan niin paljon.

Kun olet ensin hurmannut rekrytoijat CV:lläsi, voit lukea vinkkimme työhaastatteluun täältä ja täältä.

Kirjoittajasta
ICT DIRECT