fbpx

Etärekrytointi tuli jäädäkseen

29.10.2020 | Ilpo Järvenpää
ictdirect_etärekrytoija

Kun maailman konttorityöntekijöistä tuli yhdessä yössä etätyöläisiä, rekrytoinnistakin tuli etärekrytointia. Toki monella oli työkalut tehdä työnsä etänä ennen koronaakin, mutta harva yritys käytti etätyömahdollisuutta laajasti hyväksi. COVID-19 pakotti yritykset asennemuutokseen. Muun muassa intialainen IT-jätti TCS ilmoitti, että vuonna 2025 heidän 350 000:sta työntekijästään 75% työskentelee kotonaan.

Nyt rekrytoidaan etätyöntekijöitä

Maailma oppi hetkessä sen, että usein työn tekemisen fyysisellä paikalla ei ole väliä. Koskee myös useimpia IT-töitä. Kun IT-osaajapula ei kadonnut mihinkään, ketterimmät yritykset ovat jo sopeutuneet uuteen maailmanjärjestykseen. Nyt kun etätyö on opittu, ne palkkaavat parhaat tekijät olinpaikasta riippumatta. ICT-infra on jo koko maailmassa sillä tasolla, että yhteistyö etätiimissä onnistuu riippumatta siitä, istuuko tiimikaveri Keravalla vai Bangaloressa. Yhteisöllisyys etämoodissa ja palkanmaksu Bangaloreen onnistuu yhtä näppärästi kuin Keravalle. Yritys voi palkata samalla vaivalla keravalaisen kuin bangalorelaisen koodarin. Kun muualla maailmassa palkkataso on useimmiten matalampi kuin Suomessa, jää nähtäväksi, mitä se vaikuttaa keravalaisen IT-ammattilaisen palkkatasoon.

Ennen koronaa kilpailtiin Suomessakin IT-työvoiman sieluista työpaikan sijainnilla kaupungin keskustassa, pitsaperjantailla, pallomerellä tai pomppulinnalla. COVID-ajan etätyöläisen työpaikan valinnalle niillä ei ole merkitystä. Yritys joutuukin miettimään ja rakentamaan johtamisen lisäksi myös työvoiman houkuttavuustekijät uusiksi. Yhteenkuuluvuus pitää aikaansaada uusilla tavoilla! Diversiteetti muuttuu monessa suomalaisessakin työyhteisössä vihdoinkin sanoista tekoihin!

Ja etärekrytoidaan työntekijöitä

Uudessa etätyön maailmassa myös rekrytoija työskentelee kotonaan, ja koko rekrytointiprosessi tehdään etänä. Markkinoille on jo tullut etärekrytointia tukevia työkaluja. Esimerkiksi ehdokkaiden ohjelmointitestit voidaan tehdä automatiikan valvomana. Yritys ja ehdokas eivät kohtaa fyysisesti rekrytointiprosessin aikana – eivät välttämättä edes koko työuran aikana.

Jo nyt on nähty, että COVID-19 puolitti IT-ammattilaisten rekrytointiprosessin keston. Uusilla työkaluilla ehdokkaiden teknisen osaamisen arvioi tekoäly, jolloin tulos on käytettävissä heti testin suorituksen jälkeen. Digimaailmassa ehdokas ei joudu etsimään kalenterista puolta päivää kasvokkain tapahtuvaan haastatteluun menemiseen. Tunnin etähaastattelun saa helposti järjestymään 1-2 päivän sisällä. Työpaikanvaihtovaiheessa oleva IT-ammattilainen ehtii käydä parissa päivässä monessa etähaastattelussa. Silloin nopeisiin valintoihin kykenevä työnantaja palkkaa parhaat päältä!

Yritykset elävät nyt suuren muutoksen keskellä. Monet eivät ole sitä vielä hyväksyneet, vaan toimivat kuten ennenkin. Uskottelevat, että COVID-painajaisen mentyä ohi, käännetään kellot takaisin vuoteen 2019. Mutta etätyöstä on tullut normi ja World Economic Foruminkin mukaan 44% työtätekevistä jää pysyvästi enemmän tai vähemmän etätyömoodiin!

Ota yhteyttä, niin keskustellaan, kuinka voisimme auttaa sinua tehostamaan rekrytointia koronan aikaansaamassa uudessa tilanteessa!

Kirjoittajasta
Ilpo Järvenpää
Customer Success Executive, CEO