fbpx

20 vuotta ICT alaa takana ja edelleen tuoreissa voimissa, kohti seuraavaa 20 vuotta!

03.10.2018 | Kristo Enqvist

Katsoin tässä aamuna eräänä, että tulisi pyöreitä vuosia ICT alalla 20 vuoden verran. Se taitaa olla jo pieni juhlan paikka hektisessä maailmassa.

Paljon on tapahtunut, vaikka tuntuukin siltä, että vasta eilen aloitin. Tässä ajassa olen kerennyt myös tekemään Euroopan kiertueen, 8 vuoden verran. Olen myös nähnyt ja saanut olla osana digitaalista muutosta, joka on ollut melkoinen viimeisen 20 vuoden aikana.

Modeemista kokonaisvaltaiseen Digitalisaatioon

Alku oli aikaa, kun internetiin mentiin soittosarjalla ja ISDN teki tuloaan ja heti kohta ADSL:n myötä kiinteät internet yhteydet aloittivat tulemisensa.

Matkaviestimissä WAP palvelut ja matopeli oli se kova juttu ja joillain päätelaitteena Nokia Communicator, johon sai jopa mailit ja liitteitäkin auki.

Jo tuolloin puhuttiin liikkuvasta työstä, mutta nyt se alkaa olemaan sitä oikeasti, liikkuvaa ja paikasta riippumatonta, mahdollistaen myös uusia tapoja toimia. Tuoden sitten omat haasteensa mukanaan.

Palvelupuolella on tullut ohjelmistot, alustat ym. palveluna, joten kaiken voi skaalata tarpeen mukaan omaa tilannetta vastaavasti. Samalla ovat tulleet varsinaiset tietoturvauhat, varmuuskopioiden ja tietojen palauttamisen suunnittelun ongelmat, missä tieto on, miten sitä käytetään, kuka siihen pääsee käsiksi ja viimeisenä, mitä tietoa saa edes tallentaa.

Aiemmin riitti, kun hankittiin palvelin ja storage ympäristö ja nauhavarmenne, palomuuri ja ehkä pari VPN yhteyttä kotitoimistolta tai muualta töitä tekeville.

Nyt pitää ymmärtää kokonaisvaltaisesti digitalisaatio ja sen tuomat mahdollisuudet ja uhat.

Ohjelmistoalan kasvu ja arkipäiväistyminen

Ohjelmistoala on tässä samalla kasvanut merkittäväksi alaksi, ei pelkästään pelien muodossa vaan palveluiden, ohjelmistojen ja laitteiden yhdistämiseksi yhdeksi toimivaksi arkipäiväiseksi kokonaisuudeksi.

Tämä on muutoksena taas aivan uusi asia ja onnistuessaan helpottaa ihmisten arkea, joka kaiketi on kuluttajan näkökulmasta kehityksen tarkoitus.

Itse olen kiitollinen siitä, että saan tehdä edelleen töitä ICT alalla ja mahdollistaa osaltaan alan kehittymisen, osaajien löytämisellä ja omalla osaamisella, ICT alalla toimiville. Tällä alalla muutos ja vauhti pitää huolen siitä, ettei sammalta pääse kertymään.

Tulevaisuus?

Mitähän seuraava 20 vuotta tuo tullessaan? Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta jotain tulevaisuudesta voi peilata menneisyydestä, muutoksesta ja sen vauhdista, joka on mielestäni ollut huikeaa.

Uskon, että ihminen, terveys, perhe, koti, liikkuminen, asiointi, koulutus, työ tulevat yhdeksi kokonaisuudeksi, joka digitalisaation myötä hallitaan helposti missä ja milloin vain.

On mukavaa olla osana mahdollistamassa digitaalista muutosta ja luomassa perustaa kehitykselle nyt ja tulevaisuudessa.

Seuraava katsaus menneeseen ja tulevaan sitten seuraavan 20 vuoden kuluttua.

Terveisin, Kristo

Kirjoittajasta
Kristo Enqvist
Customer Success Lead