fbpx

Rekrytointipalvelu vai suorahaku? Kumman valitsen?

17.05.2017 | Ilpo Järvenpää
rekrytointipalvelu

Minulta kysytään usein, miten suorahaku ja rekrytointipalvelu eroavat toisistaan. Ja milloin kannattaa valita mitäkin? Selvittelen tässä merkittävimpiä eroja näiden kahden palvelun välillä. Niiden pohjalta voit itse arvioida, mitä palvelua kannattaa käyttää omassa rekrytoinnissasi.

Rajaan tässä suorahaun tarkoittamaan IT-alalla käytettyä järjestelmällistä suorahakuprosessia. Rekrytoija kerää alkuun listan potentiaalisista rekrytoitavista eli kandidaateista. Sen jälkeen hän kontaktoi kandidaatit järjestelmällisesti. Suorahaku tunnetaan myös termeillä headhunting, executive search tai retained executive search.

Rekrytointipalvelulla tarkoitan tässä perinteistä menetelmää. Ilmoitellaan eri medioissa ja jäädään odottelemaan, että kandidaatit lähettävät hakemuksiaan. Rekrypalveluun kuuluu usein myös palkattavien etsimistä toimittajan omista tai julkisista tietokannoista. ICT Directin rekrytointipalvelut, jotka perustuvat vahvasti suorahakuprosessiin, eivät siis nimestään huolimatta kuulu tähän kategoriaan.

Palvelun palkkio

Suorahaku

Hakupalvelun tarjoajalle maksamasi korvaus on joko kiinteä summa tai sidottu palkattavan henkilön ansioihin. Tyypillisesti maksat useammassa vaiheessa: toimeksiannon alussa, kun kandidaatit on esitelty ja kun työsopimus solmitaan. Suorahakuun kuuluu oleellisena aloitusmaksu. Sillä sitoutat palveluntarjojasi rekrytointiprosessiisi, ja hän käyttää runsaasti aikaa passiivisten kandidaattien etsimiseen.

Rekrypalvelu

Palkkio on myös joko kiinteähintainen tai sidottu rekrytoitavan henkilön palkkaan. Rekrypalvelun korvaus perustuu tuloksiin: maksat palkkion vasta silloin, kun palkattava työntekijä aloittaa työnsä. Normaalisti sinulle ei aiheudu kustannuksia ennen sitä. Koska toimittaja ei saa mitään aloitusmaksua, hänen ei kannata investoida aikaa ja rahaa passiivisten kandidaattien järjestelmälliseen etsimiseen. Toimittajan on kustannustehokkainta pyrkiä minimoimaan oma ajankäyttö ja keskittyä aktiivisiin eli työtä etsiviin kandidaatteihin.

Toimittajan perehtyminen toimeksiantoon

Suorahaku

Toimittajasi konsultit käyttävät aikaa nykytilanteesi, tavoitteittesi ja yrityskulttuurisi ymmärtämiseksi. Menetelmänä käytetään usein sinun ja ja toimittajan konsulttien yhteistä työpajaa.

Rekrypalvelu

Toimittaja toimii lyhyen briiffin tai työnkuvausdokumentin pohjalta. Hän ei käytä aikaa yritykseesi perehtymiseen. Hän ei välttämättä edes tapaa sinua kasvokkain.

Rekrytointiprosessin kesto

Suorahaku

Tehdään standardiprosessin mukaan, jonka pituus voidaan ennakoida. Toimittajasi käyttää aikaa prosessin alkutoimiin ja kandidaattien seulontaan. Pääset aloittamaan haastattelut yleensä viikkojen kuluttua aloituksesta.

Rekrypalvelu

Käynnistetään mahdollisimman nopeasti. Toimittaja käyttää yhteen kandidaattiin minimaalisen määrän aikaa ja vaivaa. Voit päästä tekemään ensimmäisiä haastatteluja jo päivien kuluttua. Toisinaan rekrytointipalvelu perustuu pelkkään työpaikkailmoitteluun. Silloin pääset aloittamaan omat haastattelusi yleensä hakuajan päätyttyä.

Toimittajan sitoutuminen

Suorahaku

Toimittaja on sopimuksellisesti sitoutunut tuloksiin. Silloin toimeksianto johtaa melkein aina uuden työntekijän palkkaamiseen.

Rekrypalvelu

Toimittaja ei ole sopimuksellisesti sitoutunut tuloksiin. Toimeksianto johtaa tyypillisesti 15-40 prosentin varmuudella uuden työntekijän palkkaamiseen .

Yhteistyön luonne

Suorahaku

Toimittaja toimii konsultatiivisesti ja neuvonantajana. Konsultit työstävät yhdessä kanssasi tehtäväkuvausta houkuttelevaksi kandidaattien silmissä. Toimittaja käyttää paljon aikaa löytääkseen niitä osaajia, jotka eivät aktiivisesti etsi uutta työtä. Hän haastattelee potentiaalisimmat kandidaatit henkilökohtaisesti selvittääkseen heidän taitojaan, kyvykkyyksiään, persoonaansa ja motivaatiotekijöitä. Sinun hastatteluusi tulevat kandidaatit on seulottu tarkkaan.

Rekrytointipalvelu

Toimittaja toimi transaktioperiaatteella. Hänen ei kannata investoida aikaa löytääkseen passiivisia kandidaatteja. Fokus on löytää kandidaatteja mahdollisimman nopeasti ja pienillä kustannuksilla. Se tapahtuu tehokkaimmin hakemalla CV-tietokannoista työnkuvauksessa esiintyneillä hakusanoilla. Toimittajasi on valinnut haastatteluusi tulevat kandidaatit CV:n ja lyhyen puhelinhaastattelun perusteella. Sinun tehtäväksesi jää selvittää kandidaatin taidot, kyvykkyydet, persoona ja motivaatiotekijät omissa haastatteluissasi.

Rekrytointipalvelu sopii tilanteisiin, kun sinulla on tulenpalava kiire saada palkattua edes joku. Suorahaku käy silloin, kun ehdit odottamaan parasta. Kilpailluilla IT-osaajien rekrytointimarkkinoillakin suorahaku tuottaa takuuvarmasti hyviä kandidaatteja.

Rekrypalvelu muistuttaa lottoamista. Voit hyvällä onnella nopeastikin saada uuden työntekijän. Mutta on suuri mahdollisuus, että sinulle jää luu kouraan.

Kirjoittajasta
Ilpo Järvenpää
Customer Success Executive, CEO