Rekrytointipalvelu vai suorahaku? Kumman valitsen?

Minulta kysytään usein, miten suorahaku ja rekrytointipalvelu eroavat toisistaan. Ja milloin kannattaa valita mitäkin? Selvittelen tässä merkittävimpiä eroja näiden kahden palvelun välillä. Niiden pohjalta voit itse arvioida, mitä palvelua kannattaa käyttää omassa rekrytoinnissasi.
Rajaan tässä suorahaun tarkoittamaan IT-alalla käytettyä järjestelmällistä suorahakuprosessia. Rekrytoija kerää alkuun listan potentiaalisista rekrytoitavista eli kandidaateista. Sen jälkeen hän kontaktoi kandidaatit järjestelmällisesti. Suorahaku tunnetaan myös termeillä headhunting, executive search tai retained executive search.
Rekrytointipalvelulla tarkoitan tässä perinteistä menetelmää. Ilmoitellaan eri medioissa ja jäädään odottelemaan, että kandidaatit lähettävät hakemuksiaan. Rekrypalveluun kuuluu usein myös palkattavien etsimistä toimittajan omista tai julkisista tietokannoista. ICT Directin rekrytointipalvelut, jotka perustuvat vahvasti suorahakuprosessiin, eivät siis nimestään huolimatta kuulu tähän kategoriaan.
Palvelun palkkio
Suorahaku
Hakupalvelun tarjoajalle maksamasi korvaus on joko kiinteä summa tai sidottu palkattavan henkilön ansioihin. Tyypillisesti maksat useammassa vaiheessa: toimeksiannon alussa, kun kandidaatit on esitelty ja kun työsopimus solmitaan. Suorahakuun kuuluu oleellisena aloitusmaksu. Sillä sitoutat palveluntarjojasi rekrytointiprosessiisi, ja hän käyttää runsaasti aikaa passiivisten kandidaattien etsimiseen.
Rekrypalvelu
Palkkio on myös joko kiinteähintainen tai sidottu rekrytoitavan henkilön palkkaan. Rekrypalvelun korvaus perustuu tuloksiin: maksat palkkion vasta silloin, kun palkattava työntekijä aloittaa työnsä. Normaalisti sinulle ei aiheudu kustannuksia ennen sitä. Koska toimittaja ei saa mitään aloitusmaksua, hänen ei kannata investoida aikaa ja rahaa passiivisten kandidaattien järjestelmälliseen etsimiseen. Toimittajan on kustannustehokkainta pyrkiä minimoimaan oma ajankäyttö ja keskittyä aktiivisiin eli työtä etsiviin kandidaatteihin.
Toimittajan perehtyminen toimeksiantoon
Suorahaku
Toimittajasi konsultit käyttävät aikaa nykytilanteesi, tavoitteittesi ja yrityskulttuurisi ymmärtämiseksi. Menetelmänä käytetään usein sinun ja ja toimittajan konsulttien yhteistä työpajaa.
Rekrypalvelu
Toimittaja toimii lyhyen briiffin tai työnkuvausdokumentin pohjalta. Hän ei käytä aikaa yritykseesi perehtymiseen. Hän ei välttämättä edes tapaa sinua kasvokkain.
Rekrytointiprosessin kesto
Suorahaku
Tehdään standardiprosessin mukaan, jonka pituus voidaan ennakoida. Toimittajasi käyttää aikaa prosessin alkutoimiin ja kandidaattien seulontaan. Pääset aloittamaan haastattelut yleensä viikkojen kuluttua aloituksesta.
Rekrypalvelu
Käynnistetään mahdollisimman nopeasti. Toimittaja käyttää yhteen kandidaattiin minimaalisen määrän aikaa ja vaivaa. Voit päästä tekemään ensimmäisiä haastatteluja jo päivien kuluttua. Toisinaan rekrytointipalvelu perustuu pelkkään työpaikkailmoitteluun. Silloin pääset aloittamaan omat haastattelusi yleensä hakuajan päätyttyä.
Toimittajan sitoutuminen
Suorahaku
Toimittaja on sopimuksellisesti sitoutunut tuloksiin. Silloin toimeksianto johtaa melkein aina uuden työntekijän palkkaamiseen.
Rekrypalvelu
Toimittaja ei ole sopimuksellisesti sitoutunut tuloksiin. Toimeksianto johtaa tyypillisesti 15-40 prosentin varmuudella uuden työntekijän palkkaamiseen .
Yhteistyön luonne
Suorahaku
Toimittaja toimii konsultatiivisesti ja neuvonantajana. Konsultit työstävät yhdessä kanssasi tehtäväkuvausta houkuttelevaksi kandidaattien silmissä. Toimittaja käyttää paljon aikaa löytääkseen niitä osaajia, jotka eivät aktiivisesti etsi uutta työtä. Hän haastattelee potentiaalisimmat kandidaatit henkilökohtaisesti selvittääkseen heidän taitojaan, kyvykkyyksiään, persoonaansa ja motivaatiotekijöitä. Sinun hastatteluusi tulevat kandidaatit on seulottu tarkkaan.
Rekrytointipalvelu
Toimittaja toimi transaktioperiaatteella. Hänen ei kannata investoida aikaa löytääkseen passiivisia kandidaatteja. Fokus on löytää kandidaatteja mahdollisimman nopeasti ja pienillä kustannuksilla. Se tapahtuu tehokkaimmin hakemalla CV-tietokannoista työnkuvauksessa esiintyneillä hakusanoilla. Toimittajasi on valinnut haastatteluusi tulevat kandidaatit CV:n ja lyhyen puhelinhaastattelun perusteella. Sinun tehtäväksesi jää selvittää kandidaatin taidot, kyvykkyydet, persoona ja motivaatiotekijät omissa haastatteluissasi.
Rekrytointipalvelu sopii tilanteisiin, kun sinulla on tulenpalava kiire saada palkattua edes joku. Suorahaku käy silloin, kun ehdit odottamaan parasta. Kilpailluilla IT-osaajien rekrytointimarkkinoillakin suorahaku tuottaa takuuvarmasti hyviä kandidaatteja.
Rekrypalvelu muistuttaa lottoamista. Voit hyvällä onnella nopeastikin saada uuden työntekijän. Mutta on suuri mahdollisuus, että sinulle jää luu kouraan.