fbpx

Perehdytys – avain uuden työntekijän viihtymiseen

01.06.2017 | ICT DIRECT
perehdytys

Uuden työntekijän perehdytys, eli onboarding, on tänä päivänä jokaisen yrityksen huoli. Tutkimuksien mukaan jopa 30% uusista työntekijöistä vaihtaa työpaikkaa kahden vuoden sisällä palkkaamisesta. Jotta yritykset pystyisivät pitämään henkilöstön vaihtuvuuden mahdollisimman matalana, pitää uusien työtekijöiden perehdytykseen panostaa entistä enemmän.

Olemme varmasti kaikki tietoisia siitä, miten kilpailutettuja varsinkin IT-alan osaajat ovat tällä hetkellä. Yltyvä työvoiman pula luo entistä suuremman paineen yrityksille tehdä jotain erityistä pitääkseen parhaimmat osaajat itsellään. Uusien työntekijöiden perehdytys on siis tärkeämpää kuin koskaan ennen.

Perehdytys tulee aloittaa jo ennen töiden alkamista

Työnantajien on pakko erottua joukosta, jotta parhaat osaajat pysyvät heidän leivissä mahdollisimman pitkään. Olemme huomanneet rekrytoinneissamme, että mikään ei ole varmaa työntekijän sitoutumisessa – ei edes nimet paperissa. Siksi on todella tärkeää pitää mahdollinen uusi työntekijä tyytyväisenä alusta asti jo ennen töiden alkamista ja jopa ennen työsopimuksen allekirjoitusta.

Luin jokin aika sitten LinkedIn:issä mahtavan esimerkin siitä, miten uusi työtekijä tulisi ottaa vastaan työpaikalla. Kyseinen esimies oli sitä mieltä, että perehdytys (tai heidän tapauksessa tutustuminen voisi olla parempi termi) tulisi aloittaa ennen ensimmäistä työpäivää. Hän oli kutsunut uuden työntekijän kahville toimistolle tutustumaan tuleviin kollegoihin sekä pääsemään kartalle toimiston arjesta jo ennen ensimmäistä oikeaa työpäivää. Tällä tavalla ensimmäinen tapaaminen jää rennommaksi ja henkilökohtaisemmaksi.

Tämä edellä mainittu esimerkki saattaa kuulostaa paljolta työltä, mutta on varmasti sen arvoinen. Näin ensimmäinen työpäivä ei vaikuta niin pelottavalta, ja silloin pääsee myös heti aloittamaan työhön tutustumisen, kun toimisto ja sen väki on tuttua.

Koko tiimi mukaan perehdytykseen

On tärkeä perehdyttää myös vanhat työntekijät uuden työntekijän tapoihin ja ajatusmaailmaan. Tämä onnistuu vaivattomasti, jos koko tiimi osallistuu esimerkiksi ensimmäisen viikon aikana uuden tiiminjäsenen perehdyttämiseen. Uusi tulokas käy jokaisen tiiminjäsenen kanssa läpi eri asioita, mitä työpaikalla sattuu ja tapahtuu. Näin kaikki pääsee henkilökohtaisesti tutustumaan uuteen työntekijään, mutta myös uusi työntekijä pääsee tutustumaan muiden työtehtäviin sekä siihen, miten hänen roolinsa liittyy muiden tekemiseen.

Kukaan ei ole täydellinen heti alussa, joten tähänkin pitää ottaa kantaa. Kaikki tarvitsevat hieman opettamista töiden alkuvaiheessa. Olisi siis syytä järjestää uusille tulokkaille kaikki mahdollinen apu, jotta työt oppii ajoissa ja pääsee mahdollisimman pian tekemään itsenäisesti töitä. Esimerkki tämänlaisesta perehdyttämisestä on antaa uudelle työntekijälle tutor. Tämän tutorin tehtävänä on kehittää osaamista, seurata sivusta sekä antaa ”oppilaansa” seurata omaa työntekoaan.

Vanhojen tapojen hienosäädöllä pääsee jo pitkälle

Mikään ylhäällä lueteltu ei ole mitenkään vallankumouksellista, vaan hieman hienosäädetty aikaisemmista tavoista. Tämä ei myöskään ole mikään sääntökirja, jota on seurattava sana sanalta, vaan ennemmin ns. ohjeet minne suuntaan perehdytystä voisi viedä. Yllä on vain muutama esimerkki. Kaikki työnantajat ja esimiehet voivat tästä ottaa itselleen inspiraatiota ja lähteä kehittämään jo olemassa olevia tapoja parempaan suuntaan.

Kirjoittaja on rekrytointiassistentti ICT Directissä ja kauppatieteen opiskelija Hanken Svenska Handelshögskolanissa.

Kirjoittajasta
ICT DIRECT