fbpx

IT-osaamisen testaaminen ja arviointi ovat IT-alan rekrytoinnin keskiössä

18.03.2021 | ICT DIRECT
IT-osaamisen testaaminen ja arviointi ovat IT-alan rekrytoinnissa avainasemassa.

IT-alan rekrytoinnissa tulee kiinnittää erityistä huomiota hakijoiden käytännön IT-osaamisen testaamiseen ja arviointiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa rekrytointiprosessin kulkua. Kukaan ei halua löytää itseään tilanteesta, jossa rekrytoidun henkilön hyväksi luullun avainosaamisen huomataankin puuttuvan – osittain tai pahimmassa tapauksessa kokonaan – siinä vaiheessa, kun nimet ovat jo paperissa ja työ on aloitettu. IT-osaamisen luotettavaan testaamiseen panostaminen on kaikkien etu.

Miksi IT-osaamista testataan ja arvioidaan käytännössä?

Monesti rekrytointiprosessi noudattaa perinteistä kaavaa alkaen tarpeen kartoituksella ja houkuttelevan työpaikkailmoituksen laatimisella sekä jatkuen hakemusten vertailulla ja potentiaalisimpien hakijoiden haastattelulla. Tässä kohtaa IT-alan rekrytointiprosessi kuitenkin kääntyy muiden, perinteisempien rekrytointiprosessien kanssa eri suuntaan. IT-alalla rekrytoinnissa mukaan kuvioon astuvat erilaiset hakijoiden käytännön IT-osaamista kartoittavat tekniset testit. Näiden jälkeen erilaiset rekrytointiprosessit kohtaavat jälleen toisensa ja jatkavat yhtä matkaa kaikista potentiaalisimpien hakijoiden valintaa sekä parhaassa tapauksessa työsopimuksen laatimista ja yhteisen suunnan ottamista kohti.

Palataan kuitenkin askel taaksepäin. IT-alalla rekrytointiprosessia värittävät siis muista rekrytointiprosesseista poiketen hakijoiden käytännön IT-osaamista valottavat tekniset testit. Mutta miksi hakijan IT-osaamista pitää testata, jos hakemuksessa lukee, että IT-taidot ovat hyvällä tasolla? Ihan siitä syystä, että subjektiivinen arvio omista taidoista on aina juurikin sitä – subjektiivista. Moni voi varmasti tunnustaa maininneensa työhakemuksessaan hyviin kouluarvosanoihin ja lomamatkojen onnistuneeseen small talkiin perustuen sujuvasta englannin kielen taidostaan. Työnhakutilanteessa ei ole kuitenkaan välttämättä tullut mieleen, että rekrytoivan yrityksen näkökulmasta ”sujuva englannin kielen taito” saattaakin tarkoittaa jotakin aivan muuta, kuten todella haastavien liikemaailman kiemuroiden ymmärtämisessä, lakipykälien tulkitsemisessa tai konferensseissa esiintymisessä tarvittavaa kielitaitoa. Ihan hyvä ei tässä tapauksessa riitäkään.

Sama pätee hieman soveltaen IT-osaamiseen. Toki IT-alan työpaikkoja hakiessa on jo valmiiksi selkeää, että alalla vaaditaan aidosti IT-osaamista. Tästäkin on kuitenkin olemassa tulkintoja laidasta laitaan ja kaikkea siltä väliltä. Alalla vasta aloittanut tekijä voi olla innoissaan juuri oppimansa ohjelmointikielen kiemuroista ja arvioida osaamisensa innostuksissaan reilusti yläkanttiin. Alalla pidempään ollut konkari voi sen sijaan kärsiä huijarisyndroomasta ja arvioida osaamisensa reippaasti alakanttiin. Paperilla molemmat tekijät ovatkin siis samalla viivalla. Tässä kohtaa mukaan kuvaan astuvat tekniset testit, joiden avulla hakijoiden todellisen osaamisen taso paljastuu käytännössä.

Mitä IT-osaamisen testaamisessa tulee ottaa rekrytoinnissa huomioon?

IT-osaamisen testaaminen edellyttää paitsi selkeitä kriteereitä, ammattitaitoista ja asiantuntevaa rekrytoinnin ammattilaista, myös aidosti luotettavaa ja ajantasaista IT-osaamisen testaamiseen tarkoitettua järjestelmää. Keskiössä on kaikkien hakijoiden osalta tasavertainen testaustapa sekä sen varmistaminen, että jokainen hakija on varmasti tehnyt testit alusta loppuun asti ihan itse.

Meillä ICT DIRECT:illä on ollut viimeiset kuukaudet käytössämme IT-osaamisen testaamiseen tarkoitettu alusta Filtered, johon liittyvät kokemuksemme ovat tähän mennessä todella positiivisia. Pysy kuulolla, sillä kerromme pian tarkemmin palvelusta ja kokemuksistamme käytännössä konkreettisten esimerkkien värittäminä – tai ota yhteyttä, jos halut kuulla lisää ja päästä kokeilemaan palvelua kauttamme saman tien!

Kirjoittajasta
ICT DIRECT