fbpx

YOU ARE FIRED!

11.11.2016 | Kristo Enqvist

Moni on tyytyväinen nykyiseen työhönsä. Tuolloin ihminen helposti ajattelee, että kaikki muutos on pahasta. Keskitytään omaan tekemiseen ja ollaan hiljaa. Kaiketi salaa toivoen, että kaikki jatkuu ennallaan.

Jos työpaikka meneekin alta?

Tuo on melko normaalia meille kaikille. Entäpä, jos muutos tuleekin ulkoa ja yllättäen, ilman omaa tahtoa tai syytä? Silloin saattaa iskeä paniikki, epätoivo ja monta muuta ajatusta. Pysyvistä asioista tulee helposti itsestään selvyyksiä. Muutos voi kuitenkin tulla yllättäen ja suunnittelematta. Voiko tuohon varautua jotenkin? Olisiko jonkinlainen suunnitelmallisuus paikallaan? Kuuluisa plan B ehkä?

Jos muutos tulee pakotettuna, uhka tai suoranaisesti pakko etsiä uusia töitä, onko tuolloin jo myöhäistä? Uuden työpaikan löytäminen tyhjästä ja pakotetusti esimerkiksi YT-tilanteessa voi olla hankalaa jo siksikin, että moni muukin vapautuu työmarkkinoille samaan aikaan. Toisaalta juuri tuolloin ei saata olla vapaana yhtään sopivia työpaikkoja tai niitä ei ainakaan löydy mistään.

Moni myös saattaa olettaa, että oma rautainen osaaminen antaa aina mahdollisuuden tehdä töitä tilanteessa kuin tilanteessa. Näin toki voi ollakin, mutta ei välttämättä.

Erittäin moni yritys rekrytoi nykyään hiljaisesti, joten vaikka paikkoja olisikin, niistä ei ilmoiteta. Moni työnhakija ei huomioi tuota.

Valmistaudu yllätyksiin

Miten tuolloin voisi löytää sen kaivatun paikan, josta ei edes ilmoiteta missään? Se on se kuuluisa plan B. Jos sinusta nyt tuntuu tyytyväiselle nykyisessä työssä ja saat puhelun tai yhteydenoton rekrytoijalta, suoraan jostain yrityksestä tai sitten alan ammattilaiselta, kannattaa puheluun vastata. Miksikö? Eikö se ole ajanhukkaa, jos kerran olet tyytyväinen työhösi? Ei se ole, vaan se on suunnitelmallisuutta tulevaisuutta ajatellen. Yhteydenotto, johon vastaat, voi toki poikia myös suoraan uuden uran, koska koskaan et voi tietää, jos se unelmatyö olisikin jo tuolloin tarjolla. Mutta vaikka antaisit vain muutaman minuutin rekrytoijalle, olet kohtelias, kerrot omasta osaamisestasi hieman lisää, mahdollisista toiveista, voi tuo poikia tulevaisuudessa uuden mahdollisuuden. Jos tarvitset tuota toista vaihtoehtoa, silloin kun sinulla on kiire löytää uusi työpaikka, voi sinulle ollla hyötyä tuosta aiemasta muutaman minuutin keskustelusta rekrytoijan kanssa.

Hänellä voi olla pöydällä hiljainen haku, johon hän tarvitsee juuri sinun kaltaista henkilöä. Jos hän löytää tietosi omasta järjestelmästään ja hänellä on hyvä kuva sinusta, olet jo askeleen lähempänä uutta työpaikkaa. Helpoin tapa plan B tilanteessa on sitten soittaa tutulle rekrytoijalle ja kysyä suoraan töitä.

Toinen hankalampi ja työläämpi vaihtoehto on se, että lähetetään avoimia hakemuksia yrityksiin tai haetaan yleisillä työnhakusivuilla oleviin työpaikkoihin. Noissa voi olla toki oikeitakin hakuja, mutta joskus vain ilmoituksia mainosmielessä, vaikka työpaikkaa ei edes ole olemassa. Hakija voi siis joutua tilanteeseen, jossa ei edes kymmenet tai sadat hakemukset tuota tulosta.

Yksi viiden minuutin puhelu rekrytoijan kanssa tänään voi tuoda uuden työpaikan huomenna tai tulevaisuudessa, kun muutokselle on tarvetta.

 

Kirjoittajasta
Kristo Enqvist
Customer Success Lead